Susurluk, Lidyalılar, Bizans, Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış Balıkesir ilçesidir. Dağlık ve ormanlık bir alanda Çataldağ ve Keltepe arasında bulunmaktadır. Ayrıca bölgeden Susurluk Çayı geçer. Hızlı feribot ile İstanbul, İzmir, Balıkesir ve Bandırma gibi merkezlere kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. Bu açıdan günübirlik geziler için uygun bir seçimdir. Susurluk ayranı da Türkiye’ye mal olmuş bir değerdir. 2015 Verilerine göre Susurluk nüfusu 39.673 dür.
Susurluk’ta Ekonomik Yaşam
Bölgede ekonomi hayvancılığa dayanmaktadır. Süt ve süt ürünleri üretimin yaygın olduğu ilçede sanayi de bu kol üzerinden yürütülmektedir. Bunun yanı sıra et entegre, meyve suyu ve gıda fabrikaları uzun yıllardır bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır. Tarım faaliyetleri de oldukça aktif bir biçimde sürdürülmektedir. Ayrıca kaplıcalar yolu ile turizm faaliyetlerinde de bulunulur.
Susurluk’ta Turizm
Ilıca Boğazı Kaplıcaları şehir merkezine 23 km uzaklıkta olup yerli turistlerin ilgisini çekmektedir. Bölgede bulunan bir diğer ünlü kaplıca ise Yıldız Köyü Kaplıcalarıdır. Yıldız Köyü Kaplıcaları merkeze 17 km uzaklıktadır ve bölgede kaplıca turizmi için oldukça popüler bir alternatiftir. Ayrıca Türk mutfağının en değerli içeceklerinden ayranın diğer bölgelere göre oldukça farklı yapım şekline sahip olan Susurluk ayranı; köpüğü ve lezzetiyle turistlerin ilgisini çekmektedir. Yalnızca turistlerin de değil Türkiye’nin birçok bölgesinde restoranlarda ilgi çekmektedir. Susurluk Çayı’nın kıyılarında bulunan Çaylak mesire yeri gezi severlerin uğrak piknik alanlarından olup turist çeken başka bir bölgedir.