Balya, Balıkesir’in kuzeybatısında yer alan küçük bir ilçesidir. 2015 Verilerine göre Balya nüfusu 13.648 dir. Tarihten bu yana zengin maden yatakları ve işleyen madenleri ile ön plana çıkmıştır. Çinko, kurşun, manganez ve linyit gibi birçok madenin işletildiği beldede ilk çağlardan bu yana insan yerleşimi görülmektedir. Bu nedenle tarihin her döneminde maden işletmeciliği ile anılmıştır. Balya, isminin Osmanlı döneminde bu bölgede kadılık yapmış olan Bali Bey’den gelmiş olduğu rivayet edilir. Bunun düşük bir olasılık olmasının yanı sıra isimle ilgili başka birçok rivayet de bulunmaktadır. Maden işletmeciliği ile gelişen bir bölge olan Balya, 1920’de Yunan işgaline uğramış ve iki yıl sonra işgalden kurtarılmıştır. 1930’lu yıllarda madenlerin kapatılması nedeniyle ilçenin madenciliğe dayalı ekonomik gelişmesi sona ermiştir.
Buğday, arpa, nohut gibi ürünlerin yetiştirildiği ilçede tarım en önemli geçim kaynaklarından biridir. Bunun yanı sıra uzun yıllar boyunca kurşun rezervleri önemli bir ekonomik faaliyet olarak işletilmiş 1940’lı yıllarla birlikte azalan rezervler nedeniyle üretim sona erdirilmiştir. Son yıllarda yeniden çinko ve kurşun işletmeleri kurularak Balya’nın ekonomik döngüde yer bulması sağlanmıştır. Yine son yıllarda artan üzüm yetiştiriciliği sayesinde şarap üretimi de ilçenin ekonomik faaliyetleri arasında yerini almıştır.
Doğal güzellikleri, ormanlık alanları ve gölleri ile sakin ve doğa ile iç içe bir tatil için Türkiye’de en uygun noktalardan biridir. İlçede yer alan çiftlik ve restoranlar Balya’nın gezilecek yerleri arasındadır. Bununla birlikte avcılık faaliyetlerinin de yoğun olarak yapıldığı bölgede doğal alanlarda tavşandan balığa kadar birçok hayvan avlanabilmektedir. Ayrıca Bal Pınarı, Kadıköy Deresi, Meryem Çeşmesi gibi doğal güzelliklerle iç içe alanlar da Balya’da gezilebilecek bazı noktalardandır.