Balıkesir’in güneydoğusunda yer alan Bigadiç ilçesi, eski çağlardan bu yana kullanılan bir yerleşim merkezidir. Eski Yunan, Helen ve Roma uygarlıkları dönemlerinde de etkin bir bölge olarak kullanılmıştır. Ardından Osmanlı Devleti sınırları içerisine girerek Karesi Sancağı adı verilen alanda yer almıştır. Kaplıcaları ile ünlü olan ilçe aynı zamanda tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin de önemli yer tuttuğu bir bölgedir.
Bigadiç İlçesinin Ekonomik Faaliyetleri
İlçede en önemli faaliyet tarımdır. Bigadiç Ovası’nın yüksek sulanma olanakları sayesinde birçok farklı tarım ürünü yetiştirmek mümkündür. Pamuk, tütün, buğday, mısır, susam, nohut, bakliyat, domates, şeker pancarı, ay çiçeği gibi önemli sanayi bitkilerinin yetiştirilebildiği ilçede birçok sebze ve meyve de üretilebilmektedir. Bunun yanı sıra tavukçuluk da önemli bir geçim kaynağıdır. Piliç eti ve yumurta üretimi konusunda ilçenin büyük bir etkinliği bulunmaktadır. Dünya rezervleri 3.405.000.000 ton olan Bor tuzu rezervlerinin yaklaşık 1/3 ü ( 1.029.722.000 ton ) Bigadiç ilçesinde bulunmaktadır.
Bigadiç Kaplıcaları
Sahip olduğu yoğun jeotermal su rezervi ile Bigadiç oldukça geniş bir kaplıca turizmi kapasitesine sahiptir. Aynı zamanda ilçe yine bu sular aracılığı ile ısıtılmakta olup büyük bir termal tesise de ev sahipliği yapmaktadır.
Bigadiç’te Gezilecek Yerler
Bigadiç Kalesi ilçenin en önemli turistik mekanlarından biridir. Eski bir Bizans kalıntısı olan kale M.S 11 yıllarında inşa edilmiştir. Bunun yanı sıra antik eserlerle çevrili olan Hisarköy de yine Bigadiç’te bulunur. Tarihi hamamlar, camiiler ve türbeler ilçenin diğer turistik değerleri arasında yer almaktadır.